Informații legate de îngrijirea corectă a tatuajului.

1. Prima etapă este considerată, în esență, etapa plăgii deschise. Aceasta este perioada de timp în care corpul tău încearcă să-și sigileze rana deschisă și ai cel mai mare risc de infecție și complicații. Corpul tău generează o substanță, numită plasmă, care va ajuta la descompunerea țesutului mort și la reconstruirea țesutului nou.
2. În timpul celei de-a doua etape de vindecare, pielea devine strânsă și apar mâncărimile. În timpul acestei etape de vindecare, straturile superioare ale pielii care au fost traumatizate de-a lungul sesiunii de tatuat se slăbesc și încep să se ridice, dând pielii un aspect de arsură solară ce se exfolieaza.
3. În acest moment, cerneala începe să se așeze în stratul de piele numit derm. Riscul de infecție a trecut în acest moment al vindecării, cu toate acestea, este vital să păstrezi zona bine hidratată.
Curățare
  • Pasul 1. Spală-te pe mâini.
  • Pasul 2. Curăță tatuajul cu spumă unui săpun antibacterian fără parfum și apă ușor caldă, până când porii sunt complet lipsiți de sânge/limfa și exces de cerneală.
  • Pasul 3. Clătește bine cu apă caldă pentru a deschide porii, astfel încât să nu mai existe săpun pe suprafață pieli, apoi clătește cu apă (ușor rece) pentru a închide porii.
  • Pasul 4. După ultima clătire cu apă (ușor rece), tatuajul NU se șterge cu un prosop/șervețel din contră se lasă să se usuce de la sine până când pielea este perfect uscată!
  • Pasul 5. Tatuajul il poți spala în timpu vindecări dimineață și seară dar nu insista foarte mult după a-4-a zi de la obținerea tatuajului ( după a-4-a zi cojile încep să cadă și nu trebuie forțate prin spălare să cadă mai repede!)
Hidratare
  • Pasul 1. Spală-te pe mâini.
  • Pasul 2. Aplică și întinde un strat foarte subțire de unguent/cremă destinat pentru tatuaje proaspete, până când începe să pătrundă în piele.
  • Pasul 3. Timp de 7-10 zile se aplică cremă/unguent de 2-3 ori pe zi (sau chiar de mai multe ori pe zi , este bine să fie verificat la 1-2h dacă tatuajul încă mai este hidratat).
  • Pasul 4. Tatuajul se poate spala în aceste 10 zile dimineață și seară dar respectând Pasul 5 de mai sus !
Protejare
  • Pasul 1. Spală-te pe mâini.
  • Pasul 2. Utilizează folie de plastic (folie alimentară) sau benzi mari de la farmacie și înfășoară întregul tatuaj. Poartă bandajul peste noapte în primele 1-3 nopți.

Repetă spălarea, hidratarea, masarea și bandajarea timp de 1 până la 3 zile de la data la care s-a făcut tatuajul, de aproximativ 3 ori pe zi, în funcție de cantitatea de lichid care apare din pori.

Dacă nu iese atât de multă plasmă poți opri utilizarea bandajelor după o zi, dacă există mult lichid poți continua să bandajezi tatuajul timp de până la două sau chiar trei zile.

Când ești acasă poți lăsa tatuajul liber ore în șir fără bandaj, atâta timp cât tatuajul nu este expus bacteriilor de la îmbrăcăminte, copii, animale de companie etc.

După această primă fază de vindecare va trebui să hidratezi tatuajul zilnic până când este vindecat, timp de aproximativ 2-3 săptămâni. Ține minte că este mai bine să aplici des un strat foarte subțire de unguent/cremă decât mult si rar.

Metoda de îngrijire cu pansament tip film

Bandajul tip film este suficient de permeabil pentru ca oxigenul și vaporii de apă să treacă. Permite zonei rănite să mențină niveluri optime de respirabilitate. Bandajul tip film protejează împotriva murdăriei și a germenilor oferind protecție împotriva fricțiunii și a altor iritanți. Poți purta filmul câteva zile la rând, în timp ce tatuajul se vindecă. Filmul iți permite să renunți la spălarea frecventă și aplicarea unguentului/cremei implicat în îngrijirea tradițională a tatuajului în prima fază a vindecării.

După ce este aplicat primul bandaj este recomandat să îl lași timp de 12-24 de ore. Fiecare se vindecă diferit, iar durata de timp va varia.

Indiferent de cantitatea de lichid strânsă sub film ar trebui să schimbi întotdeauna filmul inițial la 24 de ore pentru a curăța zona. Înainte de a înlocui filmul poți aplica un strat foarte subțire de unguent/cremă destinat pentru tatuaje proaspete.

După ce ai aplicat cel de-al doilea bandaj, acesta poate fi purtat până la 6 zile. Dacă înca se strange lichid sub film în această fază îndepărtează filmul în următoarele 24 de ore, spală tatuajul și aplică a treia piesă. Această poate fi purtată până la 5 zile.

Filmele nu trebuie purtate mai mult de 7 zile în total.

Cel mai bun mod de a îndepărta filmul este de a găsi o margine a bandajului și apoi de a-l trage în direcția creșterii părului. Tragerea în răspăr poate fi dureroasă, deci nu o recomandăm.Încercă să îndepărtezi filmul în duș cu apa caldă. Căldura va slăbi adezivul făcându-l mai ușor și mai confortabil de îndepărtat.

După cele 7 zile va trebui în continuare să hidratezi tatuajul până când este complet vindecat, timp de aproximativ 2-3 săptămâni. Ține minte că este mai bine să aplici des un strat foarte subțire de unguent/cremă decât mult si rar.

Reguli esențiale
  • Nu utiliza niciodată un prosop, burete sau cârpă direct pe tatuaj în timp ce se vindecă, folosește doar șervețele neparfumate și le poți folosi doar prin tamponare, nu prin șters;
  • A se feri în primele 2 luni de contactul cu apă foarte fierbine (tușul este lichid sub piele în primele 1-2 luni, stând în apă foarte fierbinte cu tatuajul e posibil ca pielea să se înmoaie foarte tare și tusu să migreze sub piele!)
  • Parfumul și deodorantul nu trebuie să ajungă direct sau aproape de tatuaj în timpul procesului de vindecare;
  • Evită lumina directă a soarelui și solarul timp de 4-6 săptămâni;
  • Fără baie in piscina, mare, cada! Doar duș, în primele 4 săptămâni;
  • Nu rupe/trage de cojile tatuajului în timpul vindecării (riști ca zona pe care o rupi să sângereze și să pierzi tot tușul din zona aceea lăsând un spațiu gol în tatuaj, poate chiar o cicatrice!);
  • Dacă ai animale de companie sau copii mici, ar trebui să protejezi tatuajul suplimentar, ținând tatuajul departe de toate bacteriile;
  • Îmbracă-te în funcție de nevoile tatuajului, nu lăsa cusăturile sau hainele strânse să frece tatuajul, cel puțin la început;
  • Folosește protecție solară pe tatuaj atunci când faci plajă în viitor. De-a lungul timpului, tatuajul va fi decolorat de soare, în timp ce culorile din tatuaj pot avea un aspect neplăcut atunci când te bronzezi.

Ai grijă de tatuajul dvs. și va rămâne frumos timp îndelungat.

Infecții și inflamații ale tatuajelor
  • Majoritate infecțiilor apar deoarece nu este urmată îngrijirea ulterioară. Este mai bine și mai ușor să ai grijă de tatuaj decât să ai grijă de infecții. Consultă întotdeauna un medic pentru tratament suplimentar dacă apar simptome.
  • Sfaturi pentru evitarea infecțiilor și inflamațiilor:
  • - Spală-te întotdeauna pe mâini înainte de a atinge tatuajul;
  • - Dormi în lenjerie de pat curată în primele nopți;
  • - Poartă haine curate;
  • - Curăță prosoapele;
  • - Nu expune tatuajul proaspăt animalelor, mâinilor copiilor etc.
Bronzare, înot și fitness

Unul dintre lucrurile pe care trebuie să le eviți atunci când ai un tatuaj proaspăt este lumina directă a soarelui, mersul la plajă sau bronzarea la solar. Soarele care lovește tatuajul te va arde, va face crustă și te va răni. De asemenea evită înotul (în mare, în piscina) și baia în cadă, iți recomand să faci doar dușuri. Poți să te antrenzi după ce ai fost tatuat, dar nu este recomandat. Acordă o atenție deosebită tatuajului și ia în considerare faptul că organismul ar trebui să se poată concentra asupra vindecării plăgii. Un lucru important de care trebuie să ți cont este că atunci când lucrezi într-o sală de sport trebuie să cureți echipamentul bine înainte și după utilizare și sa fii foarte precaut la ce exerciții execuți.

În calitate de artist, îți pot oferi un tatuaj grozav, dar de îndată ce părăsești salonul este doar responsabilitatea ta să ai grijă de el.

Să te tatuezi este un lucru, însă îngrijirea ulterioară este cu totul diferită, dar la fel de importantă ca și procesul de tatuat, dacă nu chiar mai mult!